Airless vs HEA

Airless

Er zijn diverse verfspuit technieken. Een van de meest bekende is de “Airless” techniek. Airless betekent in letterlijke zin “luchtloos” hierdoor hebben veel mensen het idee dat de verfspuit zeer nevelarm is. In werkelijkheid wordt de verf onder druk door een klein gaatje geblazen (spuittip), hierdoor is een airless verfspuit niet “luchtloos”.

Een Airless verfspuit bestaat veelal uit een plunjerpomp die, zoals al eerder vermeld, verf onder druk door een spuittip perst. Dit kunnen zowel, lakken, beitsen, muurverven, voorstrijk of allerlei andere vloeistoffen op water- en of synthetische basis zijn. Verf met vaste delen is in de regel niet verspuitbaar met een airless machine.

Verfsoorten en inzetbaarheid

Nagenoeg alle verfsoorten zijn verspuitbaar met een Airless verfspuit. Dit komt doordat er met zogeheten spuittips wordt gewerkt. Deze tips zijn er in honderden verschillende maten waardoor ook hele dikke en of hele dunne vloeistoffen verspoten kunnen worden. Een spuittip schuift u eenvoudig in het verfpistool zodat u zeer makkelijk kunt wisselen indien u dikkere of dunnere verf heeft te verspuiten.

Een Airless verfspuit is meestal meer geschikt voor grote oppervlakten en is in bijna alle gevallen inzetbaar om binnenmuurverf (latex) te verwerken. Ook grote lak- en of beits projecten kunnen nagenoeg door iedere airless verfspuit opgepakt worden. Indien u dikkere verf, zoals buitenmuurverf (buitenlatex), professionele lakken en/of brandvertragende materialen wilt verspuiten, heeft u veelal een grotere spuittip nodig. Let u dan wel op dat de aan te schaffen machine voldoende vermogen heeft. In de handleiding treft u aan wat de maximale tipmaat is die de machine met een bepaald vermogen aankan.

Weet u al welke verf u wilt gebruiken? Vraag dan het technisch werkblad op. Hierin staat of de verf “airless” verwerkt kan worden en wat de maximale tipmaat is. Houdt u dit in het achterhoofd, zodat u te allen tijde een verfspuit met voldoende vermogen aanschaft.

Een airless verfspuit staat voor een zeer mooi spuitbeeld, grote oppervlakten, duurzaamheid, spuitnevel en relatief lange reinigings- en installatietijd. Door de relatief grote hoeveelheid spuitnevel dient u beter af te plakken dan bij andere technieken. Daar staat tegenover dat als hij eenmaal geïnstalleerd is, u zeer snel en met een zeer mooi resultaat verf aanbrengt op uw muren, schuttingen, houtwerk, boten, etc..

Veelvoorkomende projecten voor dit type verfspuit zijn: binnen en buitenmuren, houten huizen, schepen (met name 2 componentenlak), meubels in serie, deuren in serie, vloeren en impregnatie.

Airless versus andere technieken

  • Geschikt voor grotere projecten
  • Intensief gebruik
  • Meer spuitnevel
  • Mooi spuitbeeld
  • Meer voorbereidings- en reinigingstijd
  • Minder vergevingsgezind (hogere moeilijkheidsgraad)
  • Duurzame techniek
  • Relatief veel lawaai

HEA

HEA is een totaal nieuwe techniek, welke is ontwikkeld door Wagner. Het heeft alle eigenschappen van Airless en sommige van HVLP om het beste van beide werelden te combineren.

Zoals u bij de airless techniek heeft kunt lezen is een airless machine geschikt voor het spuiten van grote oppervlakten, is het breed inzetbaar en staat het voor een mooi resultaat. Daar staat ook tegenover dat een airless verfspuit relatief veel spuitnevel geeft, moeilijk in gebruik is, minder vergevingsgezind en best wat herrie maakt.

HVLP staat daarentegen voor een wat minder mooi spuitbeeld, echter is deze techniek vriendelijker en makkelijker in gebruik en geeft het minder spuitnevel. Deze techniek is met name geschikt voor wat kleinere oppervlakten en minder intensief gebruik.

Voordelen HEA

En nu is er HEA. HEA staat voor “High Efficiency Airless”, zoals de naam doet suggereren nog altijd een soort airless machine. Het verschil zit echter in het vermogen. Een HEA verfspuit heeft minder vermogen dan een airless verfspuit. Zonder in te leveren op de literopbrengst per minuut (snelheid van werken) en de maximale viscositeit van de verf (maximale dikte van de verf). Door het revolutionaire ontwerp wordt de verfijndheid van HVLP gecombineerd met de kracht van airless.

Hierdoor krijgt u een verfspuit die minder geluid maakt, tot 50% minder nevel produceert, veel vriendelijker is in gebruik, een hogere literopbrengst heeft, dikkere verven kan verwerken en veel meer vergevingsgezind is dan airless. Daarbij is het spuitbeeld van HEA zelfs mooier dan bij een airless machine. De brute kracht van airless legt het af tegenover deze veelbelovende vooruitstrevende techniek.

Is airless dan afgeschreven? Dat denken wij niet! Airless schuift naar onze mening meer op naar zeer grote projecten. Hallen, loodsen, projecten met zeer veel meters op een dag, daarvoor blijft de brute kracht van airless wenselijk. Echter, bent u een zeer veeleisende consument, ZZP-er, schilder, verhuurder van appartementen etc., dan is HEA een meer dan interessante optie geworden.

HEA staat voor een bijzonder mooi spuitbeeld, vriendelijk in gebruik, tot 50% minder spuitnevel, snel werken en zeer brede inzetbaarheid.

Veelvoorkomende projecten voor dit type verfspuit zijn: binnen en buitenmuren, houten huizen, schepen ( met name 2 componentenlak), meubels in serie, deuren in serie, vloeren, en impregnatie.

HEA versus andere technieken

  • Geschikt voor grotere projecten
  • Matig intensief gebruik
  • Minder spuitnevel
  • Mooiste spuitbeeld
  • Minder voorbereidings- en reinigingstijd
  • Vergevingsgezind (lagere moeilijkheidsgraad)
  • Relatief minder geluid